Σελίδα 1 από 1

Πάτμος

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 26 Απρ 2018, 08:01
από Χρύσανθος Γ.
Πάτμος

Μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους, τόπος εξορίας των Ρωμαίων, η Λητωίς των αρχαίων (το δεύτερο όνομα της θεάς Άρτεμης, κόρης της Λητούς, η οποία – θεά Άρτεμη – φρόντισε να ανασύρει το μισοβυθισμένο νησί στην επιφάνεια), η Πάτμος (κοινώς Πάτινος) του Θουκυδίδη και του Στράβωνα, η Παλμόζα κατά άλλους γιατί ήταν γεμάτη φοίνικες, μέρους των Νοτίων – τότε – Σποράδων, νησί των Δωδεκανήσων σήμερα.

Εικόνα
Πάτμος - Σκάλα.

Φτάσαμε στην Πάτμο – τελευταίο προορισμό του θερινού Island hoping μας του 2017 – το νησί σύμβολο του χριστιανισμού, το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2017, ερχόμενοι από την Αμοργό με το Superfast XII. (Σημ. Το καλοκαίρι βρήκαμε μόνο ένα δρομολόγιο από Αμοργό προς Πάτμο, κάθε Κυριακή. Δεν βρήκαμε δρομολόγιο από Πάτμο προς Αμοργό). Νησί με ωραίο ανάγλυφο, ζεστά γήινα χρώματα, επιβλητικό καστρομονάστηρο που φαίνεται σχεδόν από όλο το νησί και δύο ενδιαφέροντες οικισμούς για περπάτημα, τη Χώρα – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – και τη Σκάλα.

Εικόνα
Πάτμος - Χώρα.

Μας άρεσε η Πάτμος. Οι εντυπωσιακές εικόνες των κόλπων και της θάλασσας από ψηλά, η θέα από την πλατεία Δημαρχείου, το καστρομονάστηρο που στέκει επιβλητικό στην κορυφή του λόφου από το 1088 και η εικόνα του σχεδόν από όλο το νησί! Η Σκάλα, η Χώρα – χρόνο να ‘χεις να ανεβοκατεβαίνεις στα στενά δρομάκια της – οι ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι σε λόφο στην άκρη (ΒΑ) της Χώρας με όμορφη θέα στη γύρω περιοχή, οι παραλίες Ψιλή Άμμος, Λιβάδι Γερανού, Λάμπη και Μελόϊ, η Πέτρα στην ομώνυμη παραλία, οι Αλυκές. Ο θόρυβος που έκαναν τα πολύχρωμα βότσαλα στο αναγκαστικό από τα κύματα σύρε κι έλα στην παραλία Λάμπη. Η άριστη ποιότητα του ασφαλτοτάπητα στους μισούς δρόμους του νησιού.

Δεν μας άρεσε η δυσκολία εύρεσης χώρου στάθμευσης κοντά στην είσοδο της Χώρας. Η απαγόρευση φωτογράφησης στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στο εσωτερικό της εκκλησίας και του μουσείου της Μονής. Η έλλειψη δρόμου από το Διακόφτι μέχρι την παραλία της Ψιλής Άμμου (1,2 χλμ περίπου). Η Άννα γνώρισε την όμορφη αμμουδιά από τις φωτογραφίες μου και τα βίντεο.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες, συντεταγμένες κλπ, πιέστε εδώ…

Πιέστε “Play” να δείτε το μικρό μας βίντεο στο YouTube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD 1080) και πλήρη οθόνη.Χρύσανθος Γ.